Ponadali se iznajmljivanju zbog gostiju iz EU. Očekivanja su bila velika i mnogi su nas građani zvali.Ostavljali su podatke, neki su naglašavali da bi se u slučaju najma na pola godine iselili iz svojih stanova.

Hrvatsko preuzimanje šesto mjesečnog rotirajućeg predsjedanja Vijećem Europske unije i početak predsjedanja prije koji dan nisu se odrazili na tržištu najma nekretnina u Zagrebu onako kako su mnogi očekivali, barem kad je riječ o atraktivnim stanovima u centru i širem centru grada.

Očekivanja su bila velika i mnogi su nas građani zvali. Ostavljali su podatke i adrese, naglašavali da bi se u slučaju najma na pola godine iselili iz svojih stanova na top-lokacijama neko vrijeme, ali interesa nema. Pod dojmom moguće navale za stanovima u Zagrebu tijekom predsjedanja čak su neki vlasnici nedavno podigli cijene najma – kaže nam Lana Mihaljinec Knežević, vlasnica agencije Zagreb West.

Podbacio je i najam apartmana za vrijeme predsjedanja, a nisu se ni svi bolji hoteli okoristili ovom situacijom.

PROMJENA ZVJEZDICA

Slično nam je potvrdio i direktor agencije Opereta Boro Vujović.
Vlasnici stanova za dugoročni najam imali su očekivanja, ali se ništa značajno nije dogodilo,
iznajmili smo samo dva stana u tu svrhu – rekao je Vujović.

Kako objašnjava Lana Mihaljinec Knežević, sva se administracija povezana s rotirajućim
predsjedanjem vodi iz same Hrvatske, domaćim resursima, a gosti koji će dolaziti nisu stalni, nego će povremeno posjećivati razne sastanke, summite i slična događanja.

Tim je povodom rezervirano nekoliko apartmana za turizam u strogom središtu grada, ali također ništa značajno i ne na dulje vrijeme. Može ih se prebrojati na prste jedne ruke.

Mi, zasad, u tom smislu nemamo zainteresiranih, očekivali smo, no ništa se nije dogodilo. Ne primjećujemo razlike u rezervacijama u odnosu na prijašnju godinu – rekao je Igor Kordić, suosnivač tvrtke Irundo, vodeće kompanije za kratkoročni najam u Hrvatskoj, koja u centru Zagreba ima nekoliko stanova s apartmanima. Nešto prije predsjedanja nekoliko je ministarstava tražilo u Zagrebu hotele s pet zvjezdica za povremeni smještaj gostiju. Neki su hoteli iz tog razloga nedavno prešli u višu kategoriju, kao Hiltonov hotel Double Tree koji ih sad ima pet.

U HUP-u Zagreb kažu kako najveći interes tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU bilježe u njihovim hotelima najviše kategorije, The Westin Zagreb te Sheraton Zagreb, koji imaju jako dobru popunjenost tijekom cijelog razdoblja, kao i njihovi ostali hoteli visoke kategorije – Panorama Zagreb i International. Zagrebački hoteli u kategoriji pet zvjezdica imaju najviše rezervacija vezanih za rotirajuće predsjedanje Vijećem.

JELOVNICI

Hoteli imaju uigrane timove stručnjaka koji već niz godina ugošćuju brojne međunarodne konferencije i summite na najvišoj razini te su naši hoteli, restorani i kongresne dvorane spremni za nadolazeće događanje. Vezano uz prezentaciju gastronomske ponude Hrvatske, za delegate EU pripremit ćemo posebne jelovnike kojima ćemo dočarati raznolikost naše ponude – kaže Sara Valentić iz Odjela marketinga HUP-a Zagreb.

Međutim, nije u svim hotelima više kategorije u Zagrebu ista situacija.

Još nemamo zainteresiranih gostiju povezanih s predsjedanjem Hrvatske Vijećem EU. Hoće li povremeno, nakratko, netko od njih kod nas odsjesti, moguće je, ali to sad ne vidimo – rekao je Tomislav Kuliš, direktor hotela Palace koji ima kategoriju četiri zvjezdice i nalazi se na Zrinjevcu, u samom središtu hrvatske metropole. Sva administracija povezana s predsjedanjem Vijećem EU vodi se iz same Hrvatske, domaćim resursima, a gosti koji će dolaziti nisu stalni, nego će povremeno posjećivati razne sastanke, summite i slična događanja.

izvor: jutarnji.hr