Energetsko certificiranje nekretnina

POSEBNA PONUDA – ZA EKSKLUZIVNE KLIJENTE BESPLATNO IZRAĐUJEMO ENERGETSKI CERTIFIKAT!

Za nekretnine koje ispunjavaju određene standarde i trenutne tržišne uvjete nudimo mogućnost isključivog zastupanja, a u tom slučaju od naše agencije dobivate besplatni Energetski certifikat i besplatnu stručnu procjenu vaše nekretnine.

Saznajte više o ovoj jedinstvenoj ponudi na mail: info@diz-media.hr ili na mob.: 091/971-5813.

Energetski certifikat je dokument koji predočuje energetska svojstva zgrade a izrađuju ga ovlaštene osobe za energetsko certificiranje – energetski certifikatori.

Dokument vrijedi deset godina od dana njegova izdavanja i sadrži opće podatke o zgradi, energetski razred zgrade, rok važenja certifikata, podatke o osobi koja je izdala i izradila energetski certifikat, podatke o osobama koje su sudjelovale u izradi energetskog certifikata, oznaku energetskog certifikata, podatke o termotehničkim sustavima, energetske potrebe zgrade, podatke o korištenju obnovljivih izvora energije, prijedlog mjera, detaljnije informacije i objašnjenje sadržaja energetskog certifikata.

Investitor, odnosno vlasnik zgrade dužan je prije izdavanja uporabne dozvole pribaviti energetski certifikat, ako Zakonom nije propisano drukčije.

Vlasnik zgrade, odnosno njezina posebnog dijela dužan je:

  • prije prodaje, iznajmljivanja, davanja u zakup ili davanja na leasing zgrade ili njezinoga posebnog dijela pribaviti energetski certifikat
  • kupcu, najmoprimcu, zakupcu, odnosno primatelju leasinga predati energetski certifikat ili njegovu fotokopiju
  • energetski certifikat predočiti mogućem kupcu, najmoprimcu, zakupcu, odnosno primatelju leasinga
  • u oglasu za prodaju, iznajmljivanje, davanje u zakup ili davanje na leasing zgrade ili njezina posebnog dijela koji se objavljuje u medijima navesti energetski razred zgrade.

Svrha energetskog certificiranja je klasificiranje objekta u jedan od energetskih razreda, te pružanje informacija vlasnicima i korisnicima zgrada o energetskom svojstvu zgrade, učinkovitosti njihovih energetskih sustava, te kvaliteti i svojstvima ovojnice zgrade. Svrstavanjem objekta u energetski razred određuje se njegova energetska učinkovitost. Najlošiji energetski razred je G dok je najbolji A+.