Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar izjavio je u četvrtak da će ove godine za mjeru subvencioniranja stambenih kredita biti potrebno oko 15 milijuna kuna te poručio da je novac za tu mjeru osiguran.

– U ovoj godini će trebati oko 15 milijuna kuna za te rate i subvencije. Novac nije upitan i osiguran je u proračunu i to moramo izvršiti, rekao je Štromar novinarima poslije sjednice Vlade.

Pojašnjava da se sredstva za mjeru subvencioniranja stambenih kredita odnose na višegodišnji proračun Ministarstva, a rate kredita se subvencioniraju pet, sedam ili devet godina, ovisno i o tome koliko će se djece roditi u tim obiteljima.

Trenutni prosjek rate stambenog kredita iznosi oko tri tisuće kuna, a na to dolaze subvencije od 30 do 51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi.

Dosad zaprimljeno 1.360 zahtjeva, 260 ih već obrađeno

Novi krug prijava za subvencioniranje stambenih kredita otvoren je 30. ožujka, a Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) do sada je zaprimila 1.360 zahtjeva koje su banke predale u ime svojih klijenata.

– Već je 260 prijava obrađeno, a odluke su poslane građanima, kazao je Štromar.

Prijave se zaprimaju i dalje, natječaj će biti otvoren do kraja travnja, a očekuje se, kaže ministar, oko dvije tisuće zahtjeva.

Napominje da je dobar dio banaka prihvatio elektronski način dostave zahtjeva, čime i obrada ide brže.

Upitan hoće li natječaj za subvencije biti raspisan i u rujnu, kako je ranije najavljeno, odgovorio je kako će javnost o tome biti informirana slijedećih tjedana.

Na pitanje novinara koliko iznose uštede u njegovom ministarstvu, Štromar je rekao da se neki programi u budućnosti neće provoditi u ranije planiranom obujmu, obustaviti će se i neke donacije prema općinama i gradovima, neće biti i nekih ranije planiranih natječaja za usluge.

– Proračun Ministarstva je mali, a cilj je da ono funkcionira, poručuje ministar.

Ministarstvo između ostalog radi i na izdavanju građevinskih i lokacijskih dozvola, a Štromar kaže da je cilj da izdaju što više takvih dozvola kako bi se u budućnosti omogućiili ulaganja privatnog sektora te europskih sredstava.

Izvor: Hina

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL